Om oss

Välkommen till Källdalens Rosor & Café!

Vårt café med rosenträdgård ligger vackert beläget på det blommande berget Kinnekulle med milsvid utsikt över det västgötska landskapet. 


Hos oss kan du avnjuta hembakat fika i en rofylld miljö. Runt om i vår trädgård har vi många små och större sittplatser som sommartid är omgivna av ett mångfald av rosor. Det går även bra att sitta inomhus i vårt café. 


Öppettider:

fredag, lördag & söndag.    kl. 11-17
tisdag 2 juli - Rosens dag  kl. 15-19


Följ vår instagram @kalldalensrosor_cafe för uppdateringar. 

Vi som jobbar här

Ann-Charlotte & Bengt Kronberg

- trädgårdsanläggare, trädgårdsskötsel & svarar gärna på frågor och samtalar med besökare


Elise Kronberg Östman

- driver caféet tillsammans med familjen - dottern Victoria, maken Peter, sonen Gustav och svärmor Anna-Brita, samt trädgårdsskötsel. 

Victoria Souranis

- café & social media

- leder Trädgårds Yoga i sommar! 


Café

I vårt café kan du köpa hembakat fika där några av bakverken som vi erbjuder är klassiska kanelbullar, mumsig morotskaka med frosting, gammaldags kardemummakaka och kladdkaka med grädde. Vi har även enklare smörgåsar.


Sedan tillkommer bakverk som varieras under säsongen så att återkommande gäster kan få något nytt att smaka på!

Vi erbjuder också något för den som har t.ex. gluten- eller mjölkallergi. Fråga oss om vad bakverken innehåller. Bra att veta

Sittplatser: Vi har 20 sittplatser inne i caféet, som vid behov kan utökas med några till. I trädgården har vi ca 50 sittplatser fördelat i små och större grupper runt om i trädgården.


Toalett: En gästtoalett med skötbord finns i anslutning till caféet.


Framkomlighet: Gångarna fram till caféet består av grus och plattor. Där det är höjdskillnader finns trappor samt en ramp för t.ex. rullator/rullstol, barnvagn eller andra alternativa vägar att gå. Skyltar visar vägen.


Hundar: Är välkomna hos oss, kopplade förstås! Vi ställer gärna ut hundskålar med vatten och det finns även hundben att köpa.


Parkering: Vi har plats för 7 bilar på parkeringen inne på gården alldeles intill caféet, varav en handikappsparkering, eller på allmän parkeringsplats vid vägkanten mitt emot caféskylten, var uppmärksam på trafiken då parkeringen ligger nära en kurva. 


Försäljning: Liten försäljning av perenner och trädgårdsprydnader finns. 

Vår trädgårds historia

Under en bilfärd på Kinnekulle fick Ann-Charlotte och Bengt Kronberg på avstånd syn på ett gult hus som såg ensamt och övergivet ut. När de kom närmare såg de att det var obebott. På tomten stod en stor, vacker, gammal ek och det fanns också några gamla fruktträd. Resten var sly. 


Huset var inte så stort, men det brutna taket var mycket fint, läget med skogen bakom och den milsvida utsikten väckte habegäret. 


1992 köpte de huset och den omfattande renoveringen började. Dottern Elise och hennes man Peter ville också bo där så då byggdes flygelbyggnaden.


Trädgården fick vänta men när Ann-Charlotte upptäckte tjusningen med rosor började hon rita rosrabatter och med tiden blev det fler och fler rosor av olika slag.  Idag finns det ca 700 rosor och vi känner att vi har skapat vårt paradis på Kinnekulle.


Vi har varit med i Mötesplats trädgård ända sen det startade och det har varit så roligt att bjuda in besökare till vår trädgård.


Elise som tycker om att baka, har länge drömt om att öppna sommarcafé. 2023 blev drömmen verklighet.


Nu kan besökare njuta av gott hembakat fika inomhus eller ta med sig brickan och välja en sittplats i trädgården. 


Att få dela med oss av lugnet och skönheten och ge alla människor en stunds avkoppling gläder oss i hjärtat.

Rosornas blomning

När rosorna börjar blomma och hur länge de blommar har med vädret under vårvintern att göra. Om vädret har varit "normalt" ser det ut ungefär såhär: 


I maj vaknar trädgården till liv. Då njuter man av den skira grönskan och alla knoppar på rosbuskarna. 


I juni slår de första tidiga rosorna ut och sen följer de andra med, en efter en, med sin skönhet och ljuvliga doft.


I juli blommar rosorna som mest.


I augusti har de tidiga och gammaldags rosorna gjort sitt, men de engelska och moderna rosorna fortsätter att blomma.

Under september månad återblommar en del rosor medan andra börjar förbereda sig på vintervila.

Blir det en mild höst kan en del rosor blomma ända in i november- december!